Hírek

Szilágyi Anna lett a legjobb fiatal magyar fotóriporter

A Nemzetközi Sportújságíró-szövetség (AIPS) hétfő este rendezett Sport Media Awards virtuális díjátadóján a 30 év alatti fotósok kategóriájában Szilágyi Anna Európa-bajnokok című fotója lett a legjobb, amivel honfitársunk, tanítványunk elnyerte az AIPS által felajánlott valamelyik világversenyen való részvételre jogosító ösztöndíjat.

A fiatal magyar fotóriporter, Szilágyi Anna a tavaly januári, budapesti vízilabda Európa-bajnokság döntője végén, a dudaszó pillanatában, a tornát megnyerő Märcz Tamás szövetségi kapitányt és ünneplő játékosait ábrázoló fotóval nevezett. A kategóriában Szilágyi Anna mellett egy kínai képügynökség fotósa, Csenpin Csong, valamint a brit Guardian munkatársa, a portugál Filipe Amorim került még a legjobb háromba.

Az iskola nevében szeretnénk mi is gratulálni a fantasztikus elismeréshez!

Tanítványunk győztes képe

Szilágyi Anna: Európa-bajnokok

 

 A Nemzeti Sport online felületén olvashatsz bővebben Anna sikeréről!


NX Studio

A NIKON ÚJ SZOFTVERT AD KI KÉPEK ÉS VIDEÓK ZÖKKENŐMENTES MEGTEKINTÉSÉHEZ ÉS SZERKESZTÉSÉHEZ

2021. március 4.: A Nikon örömmel jelenti be az új NX Studio (1.0-s verzió) szoftvert, amely állóképek és videók zökkenőmentes megtekintését, feldolgozását és szerkesztését teszi lehetővé. A Nikon digitális fényképezőgépek felhasználói már ma ingyenesen letölthetik a szoftvert.

Az intuitív szoftver egyesíti a Nikon aktuális ViewNX-i* képmegtekintő szoftverének, valamint a képfeldolgozó és -szerkesztő Capture NX-D* szoftverének funkcióit, így a felhasználóknak lehetősége van egyetlen alkalmazásban megtekinteni, feldolgozni és szerkeszteni a képeket.

Az NX Studio számos meglévő funkciót vett át a ViewNX-i és a Capture NX-D szoftverekből, beleértve a részletes szerkesztési funkciókat, például a Picture Controlt és a Fehéregyensúly-beállításokat, valamint a RAW-adatok Expozíciókompenzációját. Emellett olyan Színes vezérlőpontokat is tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy egy adott területen belül beállítsák a színeket, és egy Retusáló ecset funkciót a haladó szintű korrekcióhoz. Az intuitív menüstruktúrát munkafolyamat rendszerezi, amely javítja az egyes funkciók válaszidejének átlagos sebességét, és gördülékenyebb szerkesztési folyamatot biztosít állóképek és videók számára egyaránt.

A szoftver lehetővé teszi a felhasználók számára képek küldését a Nikon képmegosztó és -tároló szolgáltatásába, a NIKON IMAGE SPACE-be, és folyamatosan frissülni fog az új fényképezőgépekkel való kompatibilitás biztosítása érdekében. Az új szoftver ingyenesen letölthető a Nikon Letöltési központjából.

Az NX Studio elsődleges funkciói

• A szoftver egy helyen teszi lehetővé állóképek és videók megtekintését, feldolgozását és szerkesztését

• A felhasználóbarát menü munkafolyamat szerinti kategóriákba van rendezve – így a menü egyszerűen használható és könnyen átlátható

• A felvételi információk könnyen áttekinthető kijelzése mellett számos megjelenítési opciót kínál – például filmszalagos megjelenítést vízszintes és függőleges előnézeti beállítással egyaránt

• A ViewNX-i szoftver örökölte az XMP/IPTC információszerkesztő és felhasználói beállításokat kezelő

funkcióit, valamint a Capture NX-D részletes szerkesztési funkcióit, például a Színes vezérlőpontokat

• Kompatibilitás más szoftverekkel – például a Nikon Transfer 2-vel és a Camera Control Pro 2-val – támogatva a gördülékeny fényképezés utáni munkafolyamatokat

* A jövőben nem tervezzük az aktuális View NX-i és Capture NX-D szoftveralkalmazások támogatását, beleértve a legújabb operációs rendszerre történő frissítését és az új funkciók hozzáadását. A jelenleg View NX-i és a Capture NX-D szoftveralkalmazásokat használó ügyfeleknek javasoljuk a frissítést az NX Studio szoftverre.

Amennyiben a Nikon díjnyertes termékeiről bővebb tájékoztatást szeretne kapni, látogasson el az alábbi webhelyre: www.nikon.hu

Mutasd meg a benned lévő istennőt!

 

Nerpel Nikoletta tanítványunk munkásságáról  már sokszor adtunk hírt, de most megint egy fantasztikus projektben vett részt, amit veletek is szerettünk volna megosztani. A képek elkészítéséhez Fotósiskolánk műtermét választotta a csapat 😀

Gratulálunk Nikinek és stábjának a profi munkához!

Az alábbi linken olvashatjátok a teljes cikket:

https://asalon.hu/hu/outfit/mutasd-meg-a-benned-levo-istennot-a-iustitia-projekt_2195?fbclid=IwAR19-o8EfhAXKx7cTPOMLZJo0eIRm-G6a9_cUlH7Bd-xyuCsvthwiqj97Ec

 nerpelnikijusticianerpelnikijusticia2

 

Fotómentési nap

 

Erre figyelj, hogy a fotóid valóban örök emlékek maradjanak

 

Amikor Joseph Nicéphore Niépce francia vegyész 1826-ban elkészítette a világ első fotográfiáját, talán nem is gondolta, mekkora szenvedéllyel lesznek az emberek e hobbi és művészeti ág iránt. A fényképezés az elmúlt közel 200 évben óriási utat járt be, hiszen nemcsak személyes történeteinket örökíthetjük meg általa, hanem történelmi pillanatokat, felfedezéseket és közéleti eseményeket is. A képek felbecsülhetetlen értékűek, amiket nem lehet visszaszerezni, ha megsérülnek vagy eltűnnek, ezért mindannyiunk számára fontos, hogy megőrizzük őket. Azonban, ha nem készítünk biztonsági mentést róluk, előfordulhat, hogy örökre elveszítjük a felvételeinket, miközben modern világunkban számos módja létezik már a fotók biztonságos archiválásának. Évente ugyanis fotók ezrei tűnnek el természeti katasztrófák, tűzvészek, tönkrement merevlemezek, ellopott laptopok, elhagyott pendrive-ok és egyéb kellemetlenségek miatt. A szeptember 26-i fotómentési nap alkalmából a Kingston Digital összegyűjtött néhány praktikus tanácsot, melyekkel egyszerűen megőrizhetjük emlékeinket, ebben a formájukban is. A vállalat továbbá bemutatja saját felmérésének eredményeit is arról, milyen tárolómegoldásokat részesítenek előnyben a magyarok.

Egy kép felér ezer szóval

Legyen szó családi összejövetelről, egy várva-várt utazásról vagy épp munkáról, a mindennapi életben szinte elkerülhetetlen, hogy egy idő után a kamerához nyúljunk. Bármilyen módon és eszközzel is fotózunk, a lényeg évszázadok óta változatlan: a fénykép egy időkapszula, amelyre ránézve azonnal visszautazhatunk a múltba, és újraélhetjük az örömteli vagy megható eseményeket, a számunkra kedves emberekkel.

Néhány évtizede még filmre, analóg módon fotóztunk, ám a digitalizációnak köszönhetően végtelenné vált a megörökíthető emlékek száma. Ezzel párhuzamosan a képek mentésének fontossága is jelentősen megváltozott. Míg régebben az emberek elsősorban az időjárás viszontagságaitól féltették a fényképeket, és ezért gondosan becsomagolva, biztos helyre dugták őket a házban, addig ma már számos lehetőségünk van rá, hogy megóvjuk felvételeinket, egy kis extra időbefektetéssel.

5 tipp a fényképek biztonsági mentéséhez

Soha nem árt, ha másolatot készítünk a digitális emlékeinkből, de nem kell több évnyi képet egy nap alatt lementenünk. Ha megfogadjuk az alábbi javaslatokat és időről-időre elvégezzük a szükséges lépéseket, könnyedén megmenthetjük fotóinkat a megsemmisüléstől:

  1. Érdemes jó minőségű flash memóriára menteni a képeket a fényképezőgépünkről és a telefonunkról, például SD- vagy microSD-kártyára, vagy nagyobb méretű, titkosított pendrive-ra. Ezek előnye, hogy kapacitásuktól függően óriási adatmennyiség, akár egy évtizednyi fotó is elfér rajtuk. A nagyobb biztonság érdekében egyszerre több eszközre is mentsük el a felvételeket.

  1. Készítsünk biztonsági másolatot a fotókról a számítógép merevlemezére, és rendszeresen másoljuk át a merevlemez tartalmát egy külső merevlemezre is.

  1. Használjuk valamelyik felhőszolgáltató tárhelyét. Számtalan ingyenes lehetőség közül választhatunk, amelyek automatikus biztonsági mentést is készítenek az eszközeinken lévő képekről. A legismertebbek pl. az Apple iCloud, a Microsoft OneDrive, a Google Photos, a Flickr, a Dropboxésaz Amazon’s Prime Photos. Ha többezer képet vagy a teljes merevlemezünk tartalmát szeretnénk elmenteni, akkor már érdemes igénybe venni a fizetős tárhelyszolgáltatások valamelyikét is.

  1. Válogassuk át, majd nyomtassuk ki a fotókat és készítsünk belőlük albumot. Ez az egyik legjobb módja, hogy megakadályozzuk a digitális veszteségeket.

  1. Mentsük a papírképeket is! Mindenkinek vannak még az online korszak előttről származó családi fotói, amiket nagy becsben tart. Ezeket is ajánlott bebiztosítani, ezért szánjunk rá egy kis időt és rendszerezzük az összes felvételt, majd digitalizáljuk őket szkennerrel vagy a telefonunk kamerájának segítségével.

Mi jellemző a magyarokra, ha a kép- és videofájlok tárolásáról van szó?

A Kingston Digital saját felmérésben[1] vizsgálta ezt, melynek legfontosabb megállapításai a következők:

  • A pillanatfelvételeket a kitöltők 69 százaléka általában a számítógépére menti, 57 százalékuk külső merevlemezre, 45 százalékuk pedig a felhőben tárolja őket. USB-kulcsra csupán 12 százalék menti az adatait, 8,5 százalék pedig egyáltalán nem készít biztonsági mentést.

  • Bármilyen eszközre is történik a képek mentése, a válaszadók csak 2,3 százaléka titkosítja ezeket az eszközöket. Így, ha esetleg elhagyják vagy ellopják tőlük a laptopjukat, vagy a hordozható adattárolójukat, könnyen hozzáférhetnek illetéktelenek ezekhez a fájlokhoz.

  • Azok között, akik használnak SD vagy microSD-kártyát a kép- és videofájlok tárolására, a 32 GB-os kapacitás a legnépszerűbb, a megkérdezettek 32,3 százaléka ezt részesíti előnyben. Ezt követi a 64 GB-os kártya 23,1 százalékkal, majd a 128 GB-os verzió 10,8 százalékkal. 256 GB-os vagy annál nagyobb tárhelyű kártyát a válaszadók csupán 4,6 százaléka használ. A felmérés eredményeit a Kingston hazai kártyaeladási adatai is alátámasztják.

  • Memóriakártya-vásárlásnál a kapacitás (80 százalék), a sebesség (56 százalék) és a megbízhatóság (55 százalék) a legfontosabb szempontok, az ár az utolsó helyen szerepel a rangsorban (3 százalék), ami annak tudható be, hogy ma már pár ezer forintért hozzájuthatunk egy nagy kapacitású kártyához.

„Bár az utóbbi időben a felhő egyre elterjedtebbé vált, ez önmagában nem elég biztonságos módja a fotók és videók mentésének. Az újabb és újabb adatlopási módszerekkel egyre sérülékenyebbé válnak az online tárhelyek, ezért olyan kiegészítő megoldásokra – például titkosított pendrive-ra – is szükség van, amelyekkel fizikailag is magunknál tarthatjuk az adatokat” – hangsúlyozta Kaszál Norbert, a Kingston Technology Magyarországért és Szlovéniáért felelős üzletfejlesztési menedzsere.

[1] A Kingston Digital magyar felhasználói szokásokra vonatkozó online kérdőíves felmérése 2020. május 30. és június 16. között készült, a Google Forms felületén. A kutatás nem reprezentatív. A kitöltők 53%-ban férfiakból, 47%-ban nőkből álltak, akiknek 58,5%-a amatőr, 27,7%-a félprofi, 13,8%-a pedig hivatásos szinten fotózik/videózik. A korosztályok tekintetében a legtöbb válaszadó (31,5%) a 30-39 évesek közül került ki, de jelentős arányban képviseltették magukat a 18-24 évesek (24%) és a 40-49 évesek is (21%).

További információért látogasson el a kingston.com oldalra.

Keresse fel a Kingstont az alábbi helyeken:

YouTube: http://www.youtube.com/kingstontechmemory

Facebook: http://www.facebook.com/kingstontechnologyeurope

Twitter: http://twitter.com/#!/kingstontech

Instagram: https://www.instagram.com/kingstontechnology

LinkedIn: http://www.linkedin.com/company/kingston

 Kingston illusztracio 1

Végzett fotográfusaink

Szeptember 4.-én és 5.-én, ismét nagy volt az izgalom fotosiskolánkban. Tanítványaink sikeres OKJ vizsgán vannak túl, 4 egész fölötti átlaggal teljesítettek. Most már hivatalosan is fotográfusok lettek 😀

Gratulálunk mindenkinek, további sok sikert kívánunk!

OKJcsop20200904

 

okjcsop20200905

 

 

Weboldlunk cookie-kat (sütiket) használ, a felhasználói élmény növelése érdekében. A sütikről és a teljes adatvédelmi nyilatkozatunkról itt olvashat bővebben: Az Ön személyes adatainak védelme.

Honlapunk tovább böngészésével elfogadja ezek használatát.